Ga naar de inhoud

Een naadloos akoestisch plafond in een woonomgeving?

In het Naadloos Akoestisch Bouwlab houden wij ons natuurlijk met name bezig met naadloze akoestische plafonds. We zien een sterk groeiende vraag naar een naadloos akoestisch plafond in particuliere woningen. Dit kan komen vanuit de architect die dit heeft meegenomen in het ontwerp, vanuit het bouwbedrijf die dit adviseert of de eindgebruiker zelf. Dit roept natuurlijk ook de nodige vragen op. Hoewel iedere situatie een andere invalshoek vraagt, zijn er wel een aantal onderwerpen die steeds terugkeren. Een aantal van deze onderwerpen wil ik graag nader toelichten in dit blogbericht.

Is een naadloos akoestisch plafond geschikt voor een woonomgeving?

Een naadloos akoestisch plafond is zeker geschikt voor een woning. We zien ook dat steeds meer woningen in de nieuwbouw of renovatiefase worden voorzien van een naadloos akoestisch plafond. Het plafond is voor de meeste mensen toch een onderdeel wat men het liefst zo strak mogelijk wil houden en waar men buiten de benodigde objecten zoals verlichting, liever geen andere objecten aan wil bevestigen. Een naadloos akoestisch plafond combineert het beste van twee werelden. Het strakke, naadloze uiterlijk van een gewoon plafond met de akoestische eigenschappen van een hoogwaardig akoestisch systeemplafond.

Ik heb zojuist mijn nieuwe woning betrokken en de akoestiek is slecht. Kan een naadloos akoestisch plafond hier een oplossing zijn?

Natuurlijk biedt een naadloos akoestisch plafond een oplossing voor akoestiek problemen. Deze worden echter in het overgrote deel van de gevallen toegepast in de bouw of verbouw fase en dat heeft natuurlijk een reden. Net als met een regulier plafond, brengt ook een naadloos akoestisch plafond de nodige rompslomp met zich mee. Zo moet het plafond worden geïnstalleerd, gevoegd en afgewerkt worden. Eigenlijk begint men dan aan een kleinschalige, nieuwe verbouwing in een woning die pas klaar, met alle vervelende aspecten die hierbij horen. Deze aspecten zijn vaak niet erg als men in een bouwfase zit, maar in een net opgeleverde, betrokken woning zijn deze ingrijpend en vaak niet wenselijk. Voor dit soort situaties is men dan vaak ook beter af met lokale akoestische oplossingen zoals: Wandpanelen, plafondpanelen etc.

Moet ik alle ruimtes voorzien van een naadloos akoestisch plafond?

In de meeste gevallen zal ik hier met een “nee” op antwoorden. Niet iedere ruimte in een woning heeft een akoestisch probleem en ook zeker niet iedere ruimte veroorzaakt akoestische hinder. Het doel van de ruimte en de verblijfsduur speelt hierin een grote rol. Zo stelt men aan een badkamer, toilet of slaapkamer, andere eisen als aan een woonkamer of een keuken.

Ik wil niet in alle ruimtes een naadloos akoestisch plafond, maar ik wil wel dat alle plafonds er hetzelfde uitzien. Kan dat?

Bij de meeste fabrikanten/installateurs is dit mogelijk. De akoestisch open afwerking die men gebruikt op een naadloos akoestische plafond kan vaak ook op andere ondergronden worden gebruikt. Dit heeft dan enkel een visuele toepassing en levert geen bijdrage in de akoestiek. Zo zou b.v. een akoestische plafond in de woonkamer en een gipsplafond in de gang met de zelfde afwerking kunnen worden gespoten waardoor beide plafonds er hetzelfde uitzien. Let op!! Hoewel een akoestisch open afwerking ook op andere ondergronden gebruikt kan worden geldt dit andersom niet. Zou er een reguliere afwerking aangebracht worden op een akoestisch plafond, dan is het risico hoog dat de werking van het akoestisch plafond aanzienlijk minder wordt of volledig verdwijnt.

Kunnen er ook objecten worden ingebouwd in het plafond?

De meeste objecten zoals verlichting, inspectieluiken, ventilatieroosters etc. kunnen in het plafond worden geïntegreerd. De wijze waarop dit gebeurt en hoe eenvoudig dit is, is afhankelijk van het type object en het type plafond. Er zijn objecten die speciaal bestemd zijn voor het inbouwen terwijl andere objecten dit niet zijn en hiervoor dan aparte voorzieningen moeten worden. Ook het type plafond speelt hierin een belangrijke rol. Zo zijn er plafonds die een standaard paneeldikte hebben en waardoor accessoires eenvoudig te verkrijgen en in te bouwen zijn, terwijl andere type plafonds een afwijkende paneeldikte hebben waardoor er extra voorzieningen getroffen moeten worden of er objecten speciaal gemaakt moeten worden. Het kiezen van het juiste type plafond, kan dus ook deels afhangen van de objecten die ingebouwd moeten worden.

Kunnen er ook objecten aan het plafond worden opgehangen

Dit is zeker mogelijk, echter moet hier veelal al tijdens de montage van het plafond een voorziening  voor getroffen worden. Als de objecten niet al te zwaar zijn, dan wordt er vooraf een houten paneel achter het plafond gemonteerd. Dit paneel zorgt ervoor dat er een solide achtergrond is voor de schroeven. Anderzijds rust dit houten paneel op de achter constructie, waardoor het grootste gedeelte van het gewicht door het houten paneel en het systeem wordt gedragen en niet door de akoestische beplating die veelal zacht van structuur is. Objecten bevestigen aan het plafond zonder een achter constructie is meestal niet mogelijk. Mochten objecten erg zwaar zijn, dan is het soms nodig om deze door het plafond aan de bouwkundige constructie te bevestigen.

Kan ik ook een specifieke kleur kiezen voor de afwerking?

Dit is sterk afhankelijk van het gekozen plafond type. De meeste systemen hebben naast de standaard witte kleur ook optioneel andere kleuren. Afhankelijk van de fabrikant kunnen dit enkele door de fabrikant gekozen kleuren zijn, maar er zijn ook fabrikanten die de afwerking in alle RAL of NCS kleuren kunnen uitvoeren.

Strijklicht gevoeligheid

Over strijklicht is natuurlijk al het een en ander te vinden in het blogbericht: ik wil een naadloos akoestisch plafond, en nu? Helaas hebben alle naadloze oppervlakken last van strijklicht. Kort gezegd zorgt overmatige belichting dat bijzondere kleine oneffenheden zichtbaar kunnen worden. Hoewel alle naadloze oppervlakken hier last van hebben, zijn ze hier niet allemaal even gevoelig voor. In een situatie met veel strijklicht is het belangrijk om hier een plafond oplossing bij te zoeken die hier minder gevoelig voor is.

Onderhoud en schade herstel

In het blog akoestische afwerking, hoe zit dat? gaan we uitgebreid in op de verschillende afwerkingen en de daarbij behorende voor en nadelen. Ook op het gebied van onderhoud en schade herstel lopen de eigenschappen van de verschillende oplossingen sterk uit een. Zo zijn er plafonds die bijzonder onderhoudsvriendelijk zijn en zijn er ook plafonds die minder onderhoudsvriendelijk en kostbaar zijn in onderhoud. Indien met onderhoud en onderhoudskosten belangrijk vind is dit een belangrijk aspect om mee te nemen in de overweging.

Advies inwinnen

Zoals uit dit blogbericht al blijkt is kiezen van een naadloos akoestisch plafond van veel factoren afhankelijk. Het naadloos akoestisch bouwlab kan kosteloos en merk onafhankelijk ondersteunen met de zoektocht naar het juiste plafond in een woning. Zodra de keuze is gemaakt, verwijzen wij naar een gespecialiseerde verwerker.

Joost Vermeulen

Akoestisch Adviseur bij het Naadloos Akoestisch Bouwlab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *