Bij de zin ‘akoestiek in de praktijk’ denkt men al gauw aan de praktische toepassing van akoestiek. Maar in dit geval bedoel ik akoestiek in de fysieke praktijk. Zoals de meeste mensen in Nederland bezoek ik periodiek de tandarts en waar nodig weleens een dokter of huisarts.
Een praktijkvoorbeeld
Enkele maanden geleden was het zover. Een feit is dat de akoestiek in dit type instellingen over het algemeen niet al te best is. Dit begint al bij binnenkomst. Ik neem netjes plaats achter de lijn op de vloer, want ik respecteer de privacy van anderen. Het valt mij op dat ik ondanks de afstand toch letterlijk de gesprekken van de mensen die voor mij staan kan volgen. Hoewel ik mijn uiterste best doe om niet te luisteren, heb ik toch de medische gegevens van de dame voor mij volledig meegekregen.
De wachtkamer
Met een licht gevoel van schaamte neem ik plaats in een volledig glazen wachtkamer. Als vakidioot inspecteer ik altijd eerst het plafond als ik binnenkom. Ik raad het soort plafond en graaf in mijn interne databank naar de absorptiewaarde. Jammer, geen hoogwaardig akoestisch plafond. De akoestiek is ronduit slecht en het duurt niet lang of ik weet van alle patiënten in de wachtkamer de reden van bezoek. Duidelijk zichtbaar is dat iedereen denkt zachtjes met een ander te spreken. Men heeft niet door dat de akoestiek in deze ruimte ervoor zorgt dat de hele wachtkamer mee kan luisteren. Een verkouden man hoest enkele malen. Dit brengt vanwege de nagalm een schrikreactie teweeg bij iedereen in de wachtkamer. Hij heeft een voorhoofdsholteontsteking. Dat heeft hij mij niet verteld, maar dat vernam ik via de glazen wanden. Even later schrikt de wachtkamer nog eens door iemand die een WhatsApp bericht ontvangt. Na 15 minuten ben ik blijkbaar aan de beurt. De arts die mij oproept, is echter dusdanig slecht te verstaan dat er drie andere mensen denken ook geroepen te worden. Ik zeg op ferme toon: “U zou hier iets aan de akoestiek moeten doen”. De arts kijkt mij verbaasd aan en heeft kennelijk geen idee wat ik bedoel.
“U zou echt iets aan de akoestiek moeten doen”
In de behandelkamer is de akoestiek vanwege een hoogwaardig akoestisch plafond en een akoestisch wandelement gelukkig aanzienlijk beter. Het gesprek met de arts over de reden van mijn komst, is snel afgerond. Ik kan het toch niet laten om de akoestiek nogmaals ter sprake te brengen, dus ik zeg “Ik meende wat ik zojuist zei. U zou in de hal en de wachtkamer echt iets aan de akoestiek moeten doen. De privacy van de patiënten en de gezondheid van uw medewerkers komen in het gedrang”. Eindelijk heb ik de trigger gevonden en ik mag mijn betoog houden.
Wat betekent een slechte akoestiek voor uw praktijk?
Ik leg de arts uit dat vanwege de hoeveelheid harde materialen en de minimalistische inrichting in de hal en wachtruimte, de nagalm storend is. Ik geef aan dat, ondanks alle infobriefjes en voorzieningen voor de bewaking van de privacy, de slechte akoestiek er in dit geval voor zorgt dat de privacy ver te zoeken is. De medewerkster achter de balie werkt de gehele dag in die omstandigheid. De slechte akoestiek maakt communiceren moeilijk, wat op termijn ook haar gezondheid negatief kan beïnvloeden. Ik maak nog een grapje door te zeggen dat ik snap dat de praktijk aan haar klandizie moet denken, maar dat dit toch niet de manier is om deze in stand te houden.
Een praktische oplossing
Ik vertel de arts over de verschillende mogelijkheden om de akoestiek aan te pakken en de oplossingen die hiervoor zijn. Men wil in de praktijk graag wel een strak, ruimtelijk en open karakter houden. Ik adviseer om in de hal en de wachtkamer een naadloos akoestisch plafond te installeren. Eventueel kunnen als aanvullende maatregel de posters op de muren nog vervangen worden door akoestische schilderijen. Aansluitend geef ik nog twee telefoonnummers van montagebedrijven die gespecialiseerd zijn in akoestische oplossingen. En zo gezegd, zo gedaan.
Toch benieuwd naar het resultaat
Vorige week moest ik terug naar de praktijk en ik was heel benieuwd naar het resultaat. Bij de balie achter de lijn was het in ieder geval een succes. Geen idee wat de reden van bezoek is van de man voor mij. Met gepaste schaamte ontdek ik dat wachten erg lang duurt als er niks af te luisteren valt. In de wachtkamer heerst een prettige sfeer. Ik ben gelukkig snel aan de beurt. In de behandelkamer geef ik aan dat ik weer erg last heb van mijn oren. Niet vanwege de akoestiek in de praktijk, maar vanwege een verstopping die ik over heb gehouden aan een recente vliegreis. De arts kan er gelukkig om lachen.
Akoestiek in praktijk: een must
Apotheken, huis- en tandartspraktijken, ziekenhuizen en klinieken draaien voor een groot deel op basis van vertrouwen, privacy en communicatie. Een aangename akoestiek kan ook helpen om de patiënt zich meer op zijn gemak te laten voelen. Zou u het zelf niet fijn vinden als de boor van de tandarts niet meer luid de wachtkamer door galmt? Verbazingwekkend genoeg zijn er geen concrete richtlijnen, waaraan een dergelijke instelling moet voldoen op het gebied van nagalmtijd. Men is hierin afhankelijk van de initiatieven van de praktijkhouder. Akoestiek in de zorg en medische sector in het belang van privacy, gezondheid en vertrouwen? Ik zeg doen!
Joost Vermeulen
Akoestisch Adviseur bij het Naadloos Akoestisch Bouwlab